ENNEN TATUOINTIA
Tatuoitavaksi kannattaa tulla hyvin levänneenä, koska väsyneenä keho on jo valmiiksi stressitilassa ja kivunsietokyky on alhaisempi. Siksi tatuointia yövuoron tai juhlayön jälkeen ei suositella. Kaksi viikkoa ennen tatuointiaikaa lopeta D-vitamiinin ja kalanmaksaöljyn käyttäminen. Nämä ohentavat verta ja saattavat aiheuttaa ylimääräistä kudosnesteen vuotamista tekemisen aikana.
​
Oli tatuointiaikasi mihin aikaan tahansa päivästä, älä tule tyhjin vatsoin. Kroppa tarvitsee voimia tatuoinnin aikana ja siitä toipumiseen. Isommissa projekteissa mukaan voi ottaa evästä ja juotavaa. Käytössä on tarvittaessa jääkaappi ja mikro.
​
Valmis tatuointi poikkeaa aina jonkin verran luonnoksesta. Ihotyyppi ja ihon väri vaikuttavat lopputulokseen. Tatuointi on aina mukautettava yksilölliseen anatomiaan sopivaksi koon, värin ja muodon suhteen. Lopullisen tuloksen tarkka esikatselu ei ole siis koskaan mahdollista. Tatuointi muuttuu ajan saatossa.
​
Hyvästä hoidosta ja hygieniasta huolimatta komplikaatioita voi syntyä. Allergiset reaktiot ja tulehdukset ovat mahdollisia, eikä infektioriskiä voi sulkea pois. Mikäli komplikaatioita ilmenee, mene lääkäriin. Huomaa, että mikään vakuutus ei välttämättä korvaa kuluja.
​
Tatuoinnin leviäminen iholla ei toivotun näköiseksi, eli ”blow out” on harvinainen komplikaatio, joka johtuu tatuointivärin leviämisestä ihonalaiseen rasvakudokseen. Ihon kudostyyppi vaikuttaa asiaan, eikä tatuoija pysty etukäteen sulkemaan komplikaation mahdollisuutta pois.
​
Jos kipu jännittää, alueen voi puuduttaa apteekissa myytävällä Emla- tai Tapin pintapuudutevoiteella. Voide levitetään paksulti iholle n. 2 tuntia ennen tatuointia, peitetään kelmulla ja otetaan pois juuri ennen siirtokuvan laittoa. Vaikutus kestää useimmiten 1-2 tuntia. Särkylääkkeistä ei ole apua, vaan päinvastoin niistä voi jopa olla haittaa ennen tatuointia.
​
Henkiseksi tueksi voi ottaa kaverin tai pari, mutta ei mielellään enempää työrauhan säilymisen vuoksi. Halutessasi voit kuunnella musiikkia tai katsoa leffaa tms puhelimeltasi, mutta otathan tällöin kuulokkeet mukaan. Lapset on hyvä jättää itse tatuoimisen ajaksi kotiin tai hoitoon, aikaa varatessa on koko perhe lämpimästi tervetullut.
​
Jos iho on kovin kuiva, aluetta kannattaa rasvailla noin viikon ajan ennen tatuointiaikaa, tällöin iho on vastaanottavaisempi musteelle. Erityisesti talviaikaan tatuoitavaa aluetta kannattaa rasvata perusvoiteella ainakin muutaman päivän ennen tatuointiaikaa.
​
Vaatteet kannattaa valita niin että on mukava olla, ja mahdolliset musteroiskeet eivät ole maailmanloppu, eli ei sitä kalleinta valkoista silkkipaitaa. Myös tatuoitavan alueen huomioiminen pukeutumisessa helpottaa. Esim pohjekuvassa vähän löysemmät lahkeet ovat mukavammat heti tatuoimisen jälkeen.
​
TATUOINTIA EI VOIDA TEHDÄ, JOS:
Olet raskaana, imetät, sinulla on antibioottikuuri- tai sen loppumisesta on alle 7vrk, kortisonikuuri tai sen loppumisesta alle 2-3vko, olet menossa leikkaukseen, tai juuri ollut leikkauksessa, olet päihtynyt, tai olet kipeänä.
TATUOIJALLE TULEE MAINITA:
Mahdolliset lääkitykset, jos sinulla on HIV tai C-hepatiitti, tai muu veriteitse tarttuva sairaus, jos sairastat epilepsiaa tai diabetesta.